Uit liefde voor de tram (en de bus)

Alle activiteiten in het kader van 150 jaar tram in Vlaanderen worden georganiseerd door én voor tramliefhebbers. In Vlaanderen worden zij vertegenwoordigd door META vzw: Mobiliteitserfgoed Tram en Autobus. META vzw heeft als doel de rijke geschiedenis en het bijhorende erfgoed van het openbaar stads- en streekvervoer in stand te houden, te beheren en te presenteren aan het grote publiek.

 

META vzw kan daarbij rekenen op de steun van haar zeven aangesloten lidverenigingen. Deze verenigingen bestaan volledig uit vrijwillige tram- en busliefhebbers die zich inzetten voor het actieve behoud van het tram- en buserfgoed in Vlaanderen. Dankzij deze liefhebbers beschikken we nog over een mooie en representatieve collectie van zo’n 200 trams en bussen in Vlaanderen.

 

De volgende vrijwilligersverenigingen maken deel uit van de META-koepel:

 

  • Buurtspoorwegmuseum Schepdaal: in Schepdaal bevindt zich de enige integraal bewaarde buurtspoorwegstelplaats van België. Samen met erfgoedpartner Herita ontsluiten de vrijwilligers er de museumsite én zorgen ze voor de statische restauratie van verschillende voertuigen.
  • Depot 145: deze in Limburg gevestigde vzw beheert, herstelt en restaureert historische bussen. De focus van de vereniging ligt op het busmaterieel afkomstig uit het oosten van Vlaanderen.
  • ETG vzw: deze vereniging restaureert, onderhoudt en exploiteert de historische Gentse trams van De Lijn.
  • NostalBus: deze Buserfgoedvereniging focust op het westen van Vlaanderen. NostalBus bewaart verschillende bussen uit de periode 1977-1991 en heeft verschillende bussen uit de collectie van De Lijn in beheer.
  • Poldertram vzw: deze Antwerpse vzw houdt zich bezig met de restauratie van oude trams.
  • TTO-Noordzee vzw: deze Tramerfgoedvereniging onderhoudt en exploiteert de historische trams van De Lijn aan de Kust.
  • VlaTAM: het Vlaams Tram- en Autobusmuseum bevindt zich in een beschermde loods in Antwerpen-Berchem. De vereniging is vooral gericht op museale activiteiten.
© 2024 Meta vzw
Website by KMOSites